Baru-baru ini majalah Which? terbitan Persatuan Pengguna England telah meneliti 275 jenis bijirin sarapan dan mendapati produk tersebut mengandungi terlalu banyak gula, garam dan lemak. Amalan memakan terlalu banyak bahan-bahan ini tidak baik untuk kesihatan. Gula boleh menggemukkan kita sementara garam dikaitkan dengan tekanan darah tinggi dalam kalangan kanak-kanak dan masalah jantung.
Lebih 3/4 (76%) bijirin tersebut mengandungi terlalu banyak gula, 1/5 (19%) mengandungi terlalu banyak garam, dan 7% mengandungi terlalu banyak lemak tepu.
Di sebalik imej sihat yang ditonjolkan, Kellogg's All-Bran dan satu lagi jenama mengandungi paling banyak garam berbanding kadar yang disarankan.
Lemak menjadi pesalah terburuk iaitu kira-kira 28.5g lemak per 100g.
Tiga produk bijirin sarapan mengandungi 4g lemak tepu bagi setiap hidangan yang disarankan- sama seperti memakan dua butir telur goreng.
Apa yang lebih membimbangkan, 88% bijirin sarapan yang disasarkan kepada kanak-kanak terlalu bergula. Kira-kira 13% terlalu bergaram dan 10% terlalu banyak lemak tepu.
Misalnya, Kellogg's Coco Pop Straws mengandungi jumlah gula yang sama seperti dua batang Kit Kat(34g per 100g)
No comments:
Post a Comment