Terlalu Banyak Gula, Garam dan Lemak dalam Bijirin Sarapan

Baru-baru ini majalah Which? terbitan  Persatuan Pengguna England telah meneliti 275 jenis bijirin sarapan  dan mendapati produk  tersebut mengandungi terlalu  banyak gula, garam dan lemak. Amalan memakan terlalu banyak bahan-bahan ini tidak baik untuk  kesihatan. Gula boleh menggemukkan kita sementara garam  dikaitkan dengan  tekanan darah tinggi dalam kalangan  kanak-kanak dan masalah jantung.

Lebih 3/4 (76%) bijirin tersebut mengandungi  terlalu banyak gula, 1/5 (19%) mengandungi terlalu banyak garam, dan 7% mengandungi terlalu banyak lemak tepu.

Di sebalik imej sihat yang ditonjolkan, Kellogg's All-Bran dan  satu lagi jenama mengandungi paling banyak garam berbanding kadar yang  disarankan.

Lemak menjadi pesalah terburuk iaitu kira-kira 28.5g lemak per 100g.

Tiga produk bijirin  sarapan mengandungi  4g lemak tepu bagi setiap  hidangan  yang disarankan- sama seperti memakan dua butir telur goreng.

Apa yang lebih membimbangkan, 88% bijirin sarapan  yang disasarkan  kepada  kanak-kanak terlalu bergula. Kira-kira  13%  terlalu  bergaram  dan 10% terlalu  banyak lemak tepu.

Misalnya, Kellogg's Coco Pop Straws mengandungi  jumlah gula yang sama seperti dua batang Kit Kat(34g per 100g)

No comments:

Post a Comment